Grb  Škofije Koper ima obliko ščita. Sredi podlage, ki je modre barve, je na  ščitu zlato sonce, s križem razdeljeno in hkrati povezano v štiri  polja. Vsako sončno polje ima po sedem žarkov v obliki plamenov, od  katerih so štirje daljši, vmes pa trije krajši žarki.Sonce predstavlja  Kristusa, ki je sonce pravičnosti (Mal 3,20) in luč sveta (Jn 8,12).  Sonce je tudi znamenje Kristusovih učencev (Mt 5,14), ki so sinovi luči  in sinovi dneva (1 Tes 5,5). In sonce je znamenje mesta in dežele, ki je  obdarjena z velikim številom sončnih dni.

Štiri  sončna polja predstavljajo štiri enote, iz katerih je nastala sedanja  škofija: iz nekdanje Koprske škofije in dela Tržaške škofije, iz dela  Goriške nadškofije in dela Reške škofije. Odlok o obnovitvi in  razširitvi Koprske škofije je izdal papež Pavel VI., 17. oktobra 1977.

Štirje  sklopi po sedem žarkov na štirih sončnih poljih predstavljajo sedem  zakramentov in sedem darov Svetega Duha, sedem telesnih in sedem  duhovnih del usmiljenja.
Število sedem krat štiri predstavlja lunin  krog (28 dni) in luno, ki je znamenje spremenljivosti in minljivosti  (Prd 3,1-8), in dopolnjuje križ, ki je znamenje stalnosti in večnosti.

Tudi  križ, ki razdeljuje in hkrati povezuje štiri sončna polja, je znamenje  Kristusa, ki je oba dela v enem telesu spravil z Bogom po križu, s tem  da je na njem sovraštvo uničil (Ef 2,16).
Križ je tudi znamenje kristjana, ki vsak dan jemlje nase svoj križ (Lk 9,23).
Križ  je znamenje sprave med ljudmi (Ef 2,14-15); znamenje sprave z Bogom (Ef  2,16); znamenje miru (Kol 1,20); znamenje Božje moči (1 Kor 1,18);  znamenje slave (Gal 6,14); znamenje Sina človekovega, ki bo prišel na  oblakih neba z veliko močjo in slavo (Mt 24,30).