Duhovne spodbude katoliškim vernikom v času koronavirusa

Zbrali smo nekaj duhovnih spodbud katoliškim vernikom:

 1. Dnevno prebiranje Božje besede ali brevirja (www.hozana.si)
 Vsak dan verniki naj preberejo odlomek dnevne Božje besede in  premišljujejo o vsebini. Berila, psalm in evangelij so navedeni v  katoliških koledarjih ter na spletni strani www.hozana.si. Lahko zmolijo del ali celoten brevir.

 Slovenska katoliška založba Družina preko revije Magnificat ponuja v času, ko so zaradi izrednih razmer odpovedanesvete maše in je omejen dostop do bogoslužnih prostorov, prost dostop do vseh molitvenih vsebin. V postnem času vse do velike noči odpirajo popolnoma prost dostop do bogoslužno-molitvene revije Magnficat v spletni obliki .  Za vsak dan so na voljo: dnevna berila, evangelij, mašna  besedila, jutranja in  večerna molitev,mediatcije, življenjepisi svetnikov in  razmišljanja. Revija je dostopna na pametnih telefonih ali na  računalniku.

 2. Spremljanje molitve (rožni venec, adoracija Najsvetejšega ipd.) ali svete maše preko spleta oz. radia ali televizije.
 Nacionalne in lokalne medijske hiše ter številne župnije ponujajo  prenos v živo svetih maš, adoracije Najsvetejšega zakramenta ter drugih  molitev. Prenos je mogoče spremljati tudi na socialnih omrežjih. Verniki  naj dejavno spremljajo vsaj nedeljsko sveto mašo preko medijev.

 3. Prejem duhovnega obhajila
 Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom  spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj  nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi  deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV  oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila

 4. Molitev za zdravje
 V času epidemije škofje vabijo vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike, da molijo molitev za zdravje.

 5. Sveta tihota
 »Brez tihote Bog izgine v hrupu. Če svet ne bo ponovno odkril tihote,  je izgubljen. Potem se zemlja pogreza v nič. Dnevi v tihoti, samoti in  popolnem postu so velika pomoč. So neverjetna milost, počasno  očiščevanje, osebno srečanje z Bogom … Dnevi v tihoti, samoti in postu,  ko se hraniš samo z Božjo besedo, človeku omogočajo, da usmeri svoje  življenje k bistvenemu« (kard. Robert Sarah, Moč tihote, misel št. 134).

 Vernike vabimo, da namenijo čas sveti tihoti.

 6. Kateheza za 3. postno nedeljo (Slovenski katehetski urad)
 Prenos datoteke 

 7. Prostovoljstvo
 Slovenska karitas je v sklopu programa youngCaritas  pričela z  vseslovenskim povabilom mladim, da izrazijo pripravljenost za  sodelovanje v predvidenem  prostovoljskem delu za zagotavljanje pomoči  ljudem v stiski v času epidemije. V sklopu prostovoljskega projekta NAŠ KRAJ, NAŠE SRCE se mladi lahko prijavijo za nudenje pomoči ranljivim skupinam v lokalnem okolju.

 8. Marijine pesmi
 Povezava do Marijinih pesmi, pesmi z notami ter Mladinska pesmarica.


Vir: Katoliška Cerkev

Deli objavo: