Home|Škof|Škofov grb
Grb Škofa Jurija Bizjaka

Grb Škofa Jurija Bizjaka

Grb je razdeljen v zgornjo in spodnjo polovico. V zgornji polovici je upodobljena  betlehemska zvezda repatica, v spodnji polovici pa trdnjava.

Trdnjava je najprej simbol za Gospoda, ki je v svetopisemskih knjigah pogosto predstavljen kot utrjeno in varno mesto, kamor se ubožec zaupno zateka. Nato je trdnjava simbol naše nebeške Matere Marije, ki jo v litanijah imenujemo “Stolp Davidov”, “Stolp slonokosteni” in “Hiša zlata.” Potem je trdnjava simbol Cerkve, ki je kot prestolnica sezidana na skali in je vrata peklenske prestolnice ne bodo premagala. Nato je trdnjava simbol nebeške prestolnice Jeruzalem, ki je v Knjigi razodetja predstavljena kot utrjeno mesto. Zatem je trdnjava simbol Davidove prestolnice Jeruzalem, ki je  zgodovinsko gledano dejansko mati vseh cerkva. Končno pa trdnjava predstavlja tudi colsko mitnico, po kateri je naselje dobilo sedanje ime Col. Obokani vhod v trdnjavo pa spominja tudi na ime, ki ga je naselje imelo preden je dobilo sedanje ime, imenovalo se je namreč Podvelb. Trdnjava pa je tudi simbol moči in poguma, zato lepo ponazarja tudi moje geslo: “Pogum, vse ljudstvo v deželi!” (Ag 2,4).

Betlehemska zvezda repatica je omenjena v Matejevem evangeliju. “Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, glej, pridejo modri z Vzhoda v Jeruzalem in pravijo: Kje je judovski kralj, ki se je rodil? Videli smo namreè, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit” (Mt 2,2). “In glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni prišla in obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko pa so zagledali zvezdo, so se silno razveselili” (Mt 2,9-10). Na praznik Treh kraljev molimo v odpevu: “Danes je zvezda modre pripeljala k jaslicam.” Ostale zvezde so bolj znane po tem, da kažejo smeri in pota kot stalnice, zvezda repatica pa je znana predvsem po tem, da kaže smer in pot kot potujoča zvezda. Zvezda repatica pa lepo ponazarja tudi moje geslo, ker nam kakor nekdaj trem modrim kaže pot h Kralju kraljev in Gospodu nad vojskami, ki je “naša trdnjava” (Ps 46,8), “moj dobrotnik in moja trdnjava, moja utrdba in moj osvoboditelj” (Ps 144,2).