Teden molitve za edinost kristjanov

»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« (5 Mz 16,20)

Teden molitve za edinost kristjanov 2019 (od 18. do 25. januarja) so  pripravili kristjani iz Indonezije, ki je znana kot država z največjim  deležem muslimanskega prebivalstva na svetu. Od 265 milijonov ljudi jih  je kar 86% muslimanov, okoli 10% pa je kristjanov. Zadnja desetletja  dežela doživlja gospodarsko rast, ki temelji na konkurenci. Gospodarski  napredek je v Indoneziji in tudi drugod po svetu prinesel mnogotero zlo,  ki se kaže v nasilju, izkoriščanju, uničevanju okolja in trgovini z  ljudmi. Iz teh krivic izhajajo neenakosti in delitve, pri katerih nosimo  del krivde tudi kristjani.

»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« – to geslo letošnje molitve  je vzeto iz Pete Mojzesove knjige in nas spominja, da edinosti ne more  biti brez pravičnosti. Zavzemanje za pravičnejšo družbo, za mir in  dostojanstvo vseh je velika ekumenska naloga.

V teh dneh bo v Panami Svetovni dan mladih. Mladi se navdihujejo ob  besedah in zgledu Božje Matere Marije, da bi tudi oni znali izreči  pogumen in velikodušen »da« in se dati na voljo v služenju Bogu in  bližnjemu.

Leto 2019 prinaša tudi dve pomembni obletnici. Prekmurje, kjer živi  največ naših evangeličanov, praznuje stoletnico združitve prekmurskih  Slovencev z matičnim narodom. Skupaj z njimi se veselimo tega dogodka in  lepega ekumenskega sodelovanja z njimi. Isto velja tudi za srbske  pravoslavne duhovnike in vernike v Sloveniji. Srbska pravoslavna Cerkve  bo praznovala 800-letnico samostojnosti, ki jo je dosegla 6. decembra  leta 1219 pod svojim prvim nadškofom svetim Savo.

dr. Bogdan Dolenc,
tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

Sreda, 23.januarja 2019, ob 18.00: v koprski stolnici Marijinega  vnebovzetja sv. maša za edinost kristjanov, ki jo vodi koprski škof.  msgr. dr. Juriji Bizjak s pozdravnimi nagovori predstavnikov sestrskih Cerkva.Deli objavo: