Strežniki koprske škofije na Zaplazu in Mirni

Po poteh bl. Alojzija Grozdeta smo se  v soboto, 23. marca, v sončnem vremenu odpravili preko 350 ministrantov iz vseh delov koprske škofije. Na Zaplaz smo prispeli kar s sedmimi avtobusi. Strežnike je spremljalo dvaindvajset duhovnikov, domačih župnikov in kaplanov. Z obiskom Zaplaza, kjer so relikvije blaženega, ter Mirne, kjer je kraj njegovega mučeništva, so se strežniki želeli še bolje seznaniti z življenjem in mučeništvom blaženega Alojzija, ter se mu v molitvi priporočiti kot zavetniku mladih. Ob prihodu na Zaplaz smo se najprej posvetili igri - iskanju skritega zaklada, ki je bil povezan z življenjem blaženega Alojzija Grozdeta. Po odmoru pa so se zbrali k sveti maši, ki jo je v cerkvi ob somaševanju duhovnikov daroval g. škof msgr. dr. Jurij Bizjak. V pridigi se je mladim sodelavcem zahvalil za dar in pripravljenost njihovega streženja duhovnikom med mašo in drugimi svetimi obredi. Njihova služba oltarju je zelo dragocena, zato jo naj z veseljem in veliko mero odgovornosti zavzeto opravljajo še naprej. Evharistija, ki je bila bl. Alojziju sonce njegovega življenja, naj s svojimi duhovnimi žarki ogreva tudi njihovo ministrantsko srce.

Po sveti maši so strežniki imeli okrepčilo iz popotne torbe, potem pa so se odpeljali še na Mirno, kjer so v gozdu pod mirnskim gradom obiskali kraj mučeništva in se v molitvi še enkrat priporočili mlademu mučencu in vzorniku. Obogateni z novimi spoznanji o blaženem Alojziju so se v poznih popoldanskih urah vrnili domov na Primorsko.


Nagovor škofa Jurija pri maši za strežnike

Strežnik mora zaradi imenitne službe, ki jo opravlja, še dodatno paziti na tri reči: na svoj jezik, na svoje uho, na svoje oko!

Na svoj jezik. 'Kajti vsak človek bo sojen po svojih besedah: Povem vam, da bodo za vsako prazno besedo, ki jo ljudje izgovorijo, na sodni dan dajali odgovor. Po sovjih besedah boš opravičen in po svojih besedah boš obsojen!' (Mt 12,36-37). 'Vsak bedak se zdi pameten, dokler molči!' Prg (17,28). Iz človekovih ust se cedi med in brizga strup! Koliko je besed o napakah in slabostih drugih ljudi, koliko laži in sumničenj, koliko obrekovanja in obsojanja ...!

Piše apostol Jakob: 'Vsaka narava zveri in ptičev in laznine in morskih živali se pusti ljudem ukrotiti in se je ukrotila, le jezika ne more ukrotiti noben človek; neugnano zlo je, poln smrtnega strupa! Z njim hvalimo Gospoda in Očeta in z njim kolnemo ljudi, ki so ustvarjeni po Božji podobi. Iz istih ust prihaja hvala in kletev. Bratje moji, to ne sme biti tako!' (Jk 3,7-10). Piše psalmist: 'O Gospod, izvleci mojo dušo iz lažnivih ustnic, iz zvijačnega jezika. 'Kaj ti zadaja in kaj ti dodaja jezik zvijačen?' 'Nabrušene puščice bojevnika z žerjavicami od brinov!' (Ps 120,2-3). Apostol svari: 'Vsaka zagrenjenost in srditost in jeza in vpitje in zmerjanje naj izmed vas izgine z vso hudobijo vred!' (Ef 4,31).

Na svoje uho. Poslušaj, Izrael! Človek sliši to, kar hoče slišati! In ne sliši tega, kar noče slišati: Bitje ure v sobi, bitje ure v zvoniku, vožnjo vlaka, mimo naselja ... Zgodba o dečku z dežele, ki je šel s svojim prijateljem iz mesta na tržnico, kjer je sredi hrupa slišal žabo in prijatelju razložil, kako je mogoče, da jo je slišal: Vrgel je kovanec na tla in vsi so slišali njegov žvenket in se ozrli h kovancu! Piše Sirah: 'Pazi tudi na svet vesti, kajti nič ti ni bolj zvesto kakor ona! Vest daje včasih boljše pojasnilo kakor sedem čuvajev, ki so postavljeni na višini za opazovanje' (Sir 37,13-14). 'Sonce naj ne zaide v vaši jezi!' (Ef 4,26).

Na svoje oko. 'Usta imajo, pa ne govorijo, oči imajo pa ne vidijo, ušesa imajo, pa ne slišijo, nos imajo, pa ne duhajo' (Ps 115,5-6). Prilika o usmiljenem Samarijanu: Vsi so ga videli, pa ga niso videli! Mojzes je tožil: 'Gospod vam do današnjega dne ni dal srca, da bi razumelo, ne oči, da bi videle, ne ušes, da bi slišala! (5 Mz 29,3). Salomonovi pregovori 'dajejo preprostim iznajdljivost, mladeniču znanje in preudarnost' (Prg 1,4). Modrost govori: 'Spoznajte, preprosti, iznajdljivost, bedaki, spametujte se!' (Prg 8,5). 'Jaz, modrost, dajem stanovanje iznajdljivosti, vzdržujem spoznanje preudarnosti' (Prg 8,12). Gospod ujame modre v njih iznajdljivosti, načrt zvijačnih se izjalovi' (Job 5,13). Tudi ljubezen je iznajdljiva!

Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10
Deli objavo: