Škofijsko srečanje birmancev

Preko svojega vikarja za pastoralo, g. Ervina Mozetiča, je škof Jurij Bizjak v Vipavo, v prostore Škofijske gmnazije Vipava, v soboto, 13. oktobra, povabil fante in dekleta, ki bodo pristopili k zakramentu svete birme v letu 2019. Odzvalo se jih je 450, skupaj s svojimi animatorji, katehisti in župniki.

V 13 precej raznolikih »delavnicah« so birmanci v treh izmenjavah imeli možnost izkušali radost krščanskega življenja. Slišali so pričevanja mladih staršev, redovnika in duhovnika ter romarja. Seznanili so se z odrešenim pogledom na človekovo telo. Vadili so se v drži molitve in skupaj prepevali Bogu na čast. Niti pred opozorilo, da hudič res deluje niso bežali. Razgibanost je bila prisotna tam, kjer so bili mladi animatorji in skavti. Dijaki šole in dijaškega doma so predstavili svoje življenje in delo v Vipavi.

Po malici, ki so jo mladi vzeli iz svojih nahrbtnikov in avtomatov v šoli, so se vsi zbrali še v šolski telovadnici. Tam so prednje stopili vsi trije birmovalci, škof Jurij, upokojeni škof Metod in generalni vikar Slavko. Odgovarjali so na vprašanja, ki so jih zastavili birmanci. Le kdo bi si mislil, da jih zanima, če sta škofa kdaj obupala nad svojo službo. Kaj vse dela škof je bilo že skoraj pričakovano vprašanje. Željo mladostnikov slišati izkušnje odraslih so nakazoval vprašanja, ki so se začenja s »Kako ste vi …« in »Kaj za vas pomeni …«. Da mladim ni vseeno za vero pa nakazujejo vprašanja v katerih so spraševali kako nevernim predstaviti vero in kako vero »podpirati in zagovarjati«. Nekaj vprašanj se je navezovalo tudi na birmo in čas po birmi.

Čisto na koncu srečanja so fantje in dekleta izvedeli še kdaj bodo imeli v kakšni župnijo birmo. Skupaj so se z molitvijo zahvalili Bogu, škofa pa sta podelila blagoslov.

Res, Sveti Duh ima kam priti! S polnih tribun telovadnice je žarelo 450 mladih obrazov in sijalo prav toliko iskrivih oči, ki so izraz mladostnih duš. Ti mladi fantje in dekleta se v vsej svoji mladostni vedrini ne branijo darov Svetega Duha, čeprav morda ne poznajo ali ne razumejo vse njihove teološke razlage. Prav teh 450 mladih in še tisti njihovi vrstniki, ki so ta dan morali biti v šoli, so tisti, ki jih Sveti Duh želi obogatiti in napolniti s svojimi darovi.

Sveti Duh, pridi vanje. Oni te čakajo. Če pa te vsi ne čakajo – te vsi rabijo!

Deli objavo: