Pokal Frater 2019

V sredo, 27. Februarja je Piranskem zalivu potekal šesti Pokal Frater, ki ga organizirata Ribiško društvo Oradela in Minoritski samostan iz Pirana.

Preden so se podali na morje in trnke spustili v globino morja, so se ribiči podali v lastno globino. Na povabilo organizatorjev se jim je pridružil koprski škof dr. Jurij Bizjak. Skupaj s provincialom minoritov, p. Igorjem Salmičem, in drugimi patri je daroval sveto mašo
Pridigo lahko preberete tukaj

Po duhovnem okrepčilu so patri ponudili okrepčilo za telo – slastno malico. Po predstavitvi pravil so čolnarji dobili prazne vrečke, ribiči spominska darila. Nato pa je v lepem, sončnem vremenu iz piranskega mandrača izplulo 17 čolnov s po tremi ribiči. Na mirnem morju se jih je večina zasidralo v senci piranskega angela. Nekateri pa so srečo poskušali v nekoliko bolj oddaljenih vodah.

Ribiško veselje je nekoliko skalila jata kakih 40 delfinov, ki je skozi piranski zaliv odbrzela v hrvaško morje. Razumljivo so se ribe pred njimi varno poskrile in so ribiški trnki ostajali precej prazni. No, za kosilo se je sicer nabralo dovolj ulova, toda za drugi krožnik.

Na čolnu, ki je gostil goste in novinarje se je v spretnosti z ribiško palico poskusil tudi škof Jurij. Ulov je bil, velik in številen pa ne.

Za tehnično organizacijo pokala Frater gre zasluga Ribiškemu društvu Oradela in njegovim dobrosrčnim članom in članicam. Navdih in okrepčilo (telesno in duhovno) so dodali prijazni in veseli patri minoriti iz Pirana skupaj s svojim provincialom.

Celotno druženje je potekalo v znamenju veselja, prijaznosti in medsebojne naklonjenosti vseh sodelujočih. Veliko različnih ljudi je združil Pokal Frater, a čutilo se je, da nad vsem dogajanjem lebdi tudi Božji Duh edinosti in sodelovanja.

 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10 Gallery Thumb 10
Deli objavo: