Preskoči na vsebino


 

 

Mesec november, zadnji mesec cerkvenega leta, je mesec spomina na vse rajne: na tiste, ki so umrli naravne smrti, in na tiste, ki so umrli nasilne smrti, na umrle po domovih in bolnišnicah, na umrle po cestah in deloviščih, na umrle po nekdanjih in sedanjih bojiščih. Letošnja 100-obletnica začetka prve svetovne vojne in 75-obletnica začetka druge svetovne vojne ter številna vojna žarišča današnjega časa nas navajajo k premisleku o razlogih za vojne in njihovem smislu.

Apostol Jakob pravi, da je razlog za vojne človeška poželjivost: »Od kod vojne med vami in od kod boji? Mar ne od tod: Iz vaših poželenj, ki se vojskujejo v vaših udih? Poželite, pa nimate, ubijate in zavidate, pa ne morete doseči, bojujete se in vojskujete, pa nimate, ker ne prosite. Prósite, pa ne prejmete, ker prosite s slabim namenom, da bi trošili za svoje užitke« (Jk 4,1-3). Gospod, ki je svojemu ljudstvu zdravnik (2 Mz 15,26), torej pošilja vojne, da ozdravlja človeško poželjivost.

Po drugi strani pa Gospod zagotavlja, da niti las z naše glave ne bo izgubljen (Lk 21,18). Kako bi torej moglo biti izgubljeno toliko žrtev in trpljenja, toliko muk in gorja, toliko joka in solza, ki jih po vsem svetu stalno povzročajo vojne? Ni torej težko verjeti, da morajo tudi vojne imeti svoj smisel, da morajo biti 'kairos', ugoden čas: da so čas duhovnega očiščevanja in razkuževanja, čas pokore in zadoščevanja, čas ruvanja in izžiganja, čas treznjenja in ozaveščanja.

Vse žrtve nasilja, tudi medsebojnega, naj nas zato navdajajo z globokim spoštovanjem in hvaležnostjo, saj so z daritvijo svojega življenja zniževale napetosti v družbi in ohlajale človeška poželenja. In naj v nas nikakor ne zbujajo nobene maščevalnosti, saj bi v takšnem primeru bila njihova žrtev zaman. Izid vsake vojne je namreč podoben izidu svetega leta: v obeh primerih je na koncu dogovor! Naj počivajo v miru!

 
 
 
(kratka razlaga)
 
1. ADVENTNI TEDEN
2. ADVENTNI TEDEN
3. ADVENTNI TEDEN
4. ADVENTNI TEDEN
 
BOŽIČNI DAN
Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govóril očetom po prerokih, v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovóril po Sinu.(Heb 1,1‑2)
BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ!
 
 

 

V pripravi

 

 

 

Oddaja prošenj za datum birme in vizitacije v letu 2015

Odlok o prepovedi opravljanja bogoslužja - Socerbska jama