Preskoči na vsebino


 
 

Naš oddih in naš dopust

(Beseda duhovnikom)

»Štej si vsako leto sedemkrat sedem tednov in opravljaj vsa svoja dela, kar pa ti ostane, to so trije tedni, so tedni za Gospoda, tvojega Boga!« Za Gospoda, tvojega Boga – in zate! (prim.5 Mz 16,9). In izvoljeno ljudstvo je v resnici imelo tri slavja, ki so trajala po en teden: velika noč in binkošti in šotori. In to je seveda ustrezno merilo tudi za naš oddih in naš dopust, pa naj bo v več kosih ali v enem kosu.

Naša Božja služba na Gospodov dan je, dragi bratje, namreč velika past za naše notranje ravnotežje: čez teden namreč 'delamo z vsemi drugimi', na Gospodov dan pa 'za vse druge' in tako nam dan počitka zlahka izpade iz koledarja in naša vesela služba se  nam počasi lahko sprevrže v morečo tlako. Zasvojenost z mrzlično zaposlenostjo je velika grožnja našemu duhovnemu življenju in notranjemu ravnotežju.

Vedno znova si zato postavljam vprašanje: Ali sem še v stanju, da se za en teden odklopim in odtrgam od svojih vsakdanjih opravkov 'za druge' in uživam v lahnem 'prostem teku' čilega konjička? Kakor pravi psalmist: »Zaman je, da vstajate zgodaj, da hodite pozno počivat, da uživate kruh velikega truda, saj ga svojim ljubljencem daje v spanju« (Ps 127,2). In kakor nas spodbuja apostol Peter: »Vse svoje skrbi preložite nanj,zakaj on skrbi za vas« (1 Pt 5,7).

Dragi bratje, oddahnimo in odpočijmo se, kakor Bog zapove!

 
 
 

 

2014
Sveta Gora, Tinje, Ignacijev dom

 

Sreda, 20. avgust ob 9.30 na Ubeljskem.

 

Slovensko-hrvaško romanje v LUDBREG pri Varaždinu, 6. september 2014

V pripravi

 

V pripravi

 

Rim, 5 - 19. oktober 2014. Naslov sinode: Pastoralni izzivi o družini v kontekstu evangelizacije

 

V pripravi

 

 

 

Oddaja prošenj za datum birme in vizitacije v letu 2015

Odlok o prepovedi opravljanja bogoslužja - Socerbska jama